A tápanyagok csoportosítása. A fehérjék.

A táplálékkal bevitt tápanyagok 3 nagy csoportra oszthatók. Fehérjék, zsírok és szénhidrátok.Szervezetünknek mindhárom típusú tápanyagra szüksége van, bármelyik megvonása hiányállapotok kialakulásához vezet. Azonban nagyon fontos a tápanyagok helyes arányának megválasztása, ill. a megfelelő minősége.

A szervezet napi fehérje igénye 1g/ kilogramm, azaz 60-120 g naponta. A napi szükségletnek kb. a felét célszerű teljes értékű (állati) fehérjéből – sovány sajt, tej, hús, felvágott – biztosítani. Így a napi igény 2-4 dl tej, 6-15 dkg sovány hús, 2-4 dkg sovány felvágott vagy sajt legyen.

A mai ember „húst, hússal” típusú étrendje rendkívül magas fehérje bevitelt jelent. Ez több szempontból sem egészséges. Egyrészt a több fehérje több kalória bevitelt jelent és egyben többlet zsírbevitelt is (pl. a tejtermékek zsírtartalma vagy a húsoké). Másrészt fokozottan terheli a vesét. Harmadrészt kimutatott összefüggés van a mai krónikus betegségek és a rák kialakulása valamint a magas fehérjetartalmú táplálkozás között.

A levesek, a raguk jótékonyan oldják a hús tömény jellegét egy étkezésen belül. Hús és köret típusú ételeknél növeljük a zöldségköret arányát és csökkentsük a hús mennyiségét. Egy adag hús egy tenyérnyi mennyiséget, egy adag tojás egy-két darabot jelentsen egy étkezésnél. Először a vörös húsoktól próbáljunk megválni (marha, sertés), és szárnyas húsokra térjünk át, majd a baromfiból is együnk kevesebbet. Igyekezzünk minél több halat fogyasztani! Csökkentsük a tejterméket és a tojást is!

Vegyük figyelembe a húskészítmények és a tejtermékek zsírtartalmát is. A magas zsírtartamú húskészítményeket (szalámi-, kolbászfélék, kenőmájas, májkrém, disznósajt, füstölt sonka, zsíros sertéshús, hurka, az olajos hal) és tejtermékeket (zsíros sajtok ) ritkán fogyasszunk.

Fehérje bevitelt jelentenek az állati fehérjék mellett a növényi fehérjék is. Növényi fehérje források a szója, olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek.

A hüvelyesek kalóriatartalma magas, de mivel fontos tápanyagokat tartalmaznak nem szabad kihagynunk étrendünkből őket. Hetente egyszer fogyasszunk belőlük levesek, főzelékek, tésztafeltétek, szendvicskrémek, saláták formájában, de vigyázzunk a mennyiségre.

A gabonák szintén rendkívül fontos táplálékot jelentenek magas kalóriatartalmuk ellenére. Napi táplálékunk mintegy 40-60%-t kell gabonaféléből biztosítanunk (kenyerek, tészták, kásák, gabonák stb.)

A diófélék, mandula, mogyoró natúr változatainak rendszeres étrendbe illesztése csökkenti a koleszterin szintet és a vércukorszintet. Fogyasszunk hetente 5x, de csak 4-5 szemet belőlük.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel