Bioritmus

Testünk jól felismerhető napi ritmus szerint működik. Életmódunkkal követnünk kell e természetes ritmust. Aki tartósan bioritmusának ellentmondó életet él krónikus betegségek korai kialakulása fenyegeti.

Nézzük részletesen hogyan alakítsuk napi tevékenységeinket ahhoz, hogy ez megfeleljen természetes bioritmusunknak:

Reggel keljünk korán! Ha reggel 5-től 7-ig végezzük el ugyanis a nagydolgunkat, akkor teljesen kipucolhatjuk a salakanyagokat. Felkelést követően igyunk langyos mézes gyógyteát! vagy vizet. Ez az időszak ideális a steroid tartalmú, a vércukorcsökkentő és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bevételének.

A reggel 7-től 9-ig mindenképpen reggelizzünk. Reggelink legyen kiadós és tápanyag dús, fogyasszunk teát kávé helyett! Reggelizni mindenképpen kell, mert különben legyengül emésztőrendszerünk. Ezért nem lehet sikeres hosszútávon az olyan fogyókúra sem, amely kihagyja a reggeli étkezést.

Az emésztés ideje következik 9-től 11-ig. Ebben az időszakban fogyasszunk legalább 6 pohárnyi langyos teát lassan kortyolgatva, így élénkíthetjük emésztésünket.

11-13 óra között a nap legenergikusabb időszaka. Ideális testedzésre.

Javasolt az ebédet déli egy óra előtt elfogyasztani, mivel ekkor tudjuk leghatékonyabban hasznosítani a táplálékot. Ha ezt követően le tudunk pihenni fél órára hosszútávon csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ha nincs lehetőségünk délben aludni, legalább üljünk le és relaxáljunk néhány percet.

Aztán a vékonybél ideje érkezik el 13-15 óra között, amikor a tápanyagoknak fel kell szívódniuk, a felesleg pedig elraktározódhat. Jelentősen fokozódik az epetermelés, az epehajtó szereket ekkor érdemes leginkább alkalmazni.

15-19 óra között fogyasszunk sok vizet, gyógyteát és levest. Ezek a délutáni órák ismét alkalmasak sport tevékenységre, és ekkor ideális az immunrendszert támogató és a savkötő gyógyszerek bevétele.

Vacsoránk, amelynek legjobb időpontja 17 és 18 óra között van, ne legyen se túl sós, se túl zsíros, sem pedig nagy mennyiségű. Az ennél később fogyasztott vacsora nagy része feldolgozatlanul marad és csak pangani fog az emésztőrendszerben zavarva éjszakai pihenésünket.

19-21 óra: Kezdjünk el felkészülni az esti lefekvéshez. Már ne végezzünk intenzív testmozgást, mert álmatlanságot okozhat. Ajánlott viszont séta a szabadban, amely nemcsak a vacsora megemésztését teszi könnyebbé, de a szív védelmében is fontos szerepet játszik. Ekkor célszerű az asztma és allergia ellenes szerek bevétele is.

A nyugalom, a szexuális együttlét ideje 21 és 23 óra között van. Ha szeretnénk 23 óra előtt mély alvásba kerülni, kb. 1 órával előtte foglaljuk el az ágyunkat és hagyjuk a gondolatainkat érlelődni magunkban. Nem alkalmas erre a felkészülésre a TV nézés, az internetezés mert a reklámok, ill. az esti műsorok izgatottá teszik idegrendszerünket.

23 óra előtt mindenképpen álomra kell hunynunk a szemünket, mert 23 órától hajnali 3-ig a szervezet méregtelenítő folyamatai zajlanak. Ha ezek zavart szenvednek, mert még ébren vagyunk, másnapi frissességünk és hosszútávon egészségünk bánja. Ezért a kínai orvosok gyakran tagadják meg az éjszakai életet élő betegek kezelését, mert az ilyen betegeknek bármilyen bajuk is legyen, rendkívül nehezen gyógyíthatók, ha egyáltalán gyógyíthatók.

Azt gondolhatja, hogy mindezek a mai ember életvitelébe nehezen vagy egyáltalán nem illeszthetők bele. Szinte hallom, amint elkezdi sorolni, miért lehetetlen a reggelizés, a délutáni mozgás, a déli pihenés, az esti séta, a lefekvés előtti csendes időtöltés. Az életmódváltás mindig nehéz. Nehéz a megrögzött szokásainktól megválni, és bizony egy addigi mozgás szegény életformát aktívvá változtatni igen sok energiát és lelki erőt igényel. Cserébe viszont néhány hét elteltével azt vesszük észre, hogy addigi panaszaink javulnak, már nem vagyunk folyton fáradtak, rosszkedvűek, nem esik nehezünkre egy délutáni testmozgás sem, éjszaka pedig nyugodtan, folytonos felébredések nélkül tudunk aludni egészen reggelig. Én mindig azt javaslom betegeimnek, hogy a változtatás legyen fokozatos, de egyben kitartó. Először rossz szokásainkat hagyjuk el. Például kezdhetjük a késői, gazdag vacsorák elhagyásával, helyette este 6-kor egy könnyű étkezést iktassunk be. A reggelizés kialakításához is elég 20 perccel hamarabb felkelnünk. Termoszban meleg teát is vihetünk a munkahelyünkre, hogy délelőtt lassan elkortyolgathassuk jó emésztésünk érdekében. Egy néhány perces magunkba mélyedés csukott szemmel az íróasztal mellett is könnyen megvalósítható a déli órákban bármely munkahelyen. A rendszeres testmozgást is kezdhetjük egy mindennapos sétával munkából hazafelé, eközben pedig milyen jót beszélgethetünk gyerekeinkkel.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel