Tanácsok tojásallergia és tojás intolerancia esetén.

A tojásallergia elsősorban a gyermekkor jellemzője, kb. 1%-uk érintett, de 5 éves korra 80%-nál megszűnik. Az ételallergiát a vérben keringő tojásfehérjéivel szembeni IgE ellenanyag jelenléte igazolja, amely vérvétel vagy bőrteszt segítségével kimutatható. Az allergiás panaszok változatos tünetek képében, néhány órán-egy napon belül az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások, emésztőrendszeri  és légúti panaszokA diéta során a tojást teljes mértékben el kell hagyni az étrendből.

A tojásmentes diétában tilos a tojás és a tojást tartalmazó termékek (tészták, sütő- és édesipari termékek) fogyasztása. A tojás keresztreakciót adhat a tojást tojó állat húsára, más szárnyasok tojására és a tollra. 

A diéta viszonylag könnyen megvalósítható, mert a kereskedelemben kapható számos tojásmentes tészta, ill. tojásmentes édesipari és sütőipari termék. A tojás helyettesítésére jól használhatók a tojáshelyettesítő porok (10 g por + 40 ml víz = 1 db tojás). A tojásallergia mellett tejfehérje, illetve szója allergia előfordulása esetén a tojásporok összetételéről szükséges a további tájékozódás, mert létezik olyan tojáshelyettesítő por, amelyik szóját, illetve tejport tartalmaz. Alkalmazható bundázott húsok, de még piskóta és rántotta is készíthető belőle. Tojás helyett használjunk tejet a panírozáshoz.

Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható sütemények elkészítéséhez.

Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett sűrítő és zselésítő hatásuk miatt, jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is.

Tojásintolerancia, amikor a tojás fogyasztása allergiás tüneteket nem okoz ugyan, de mivel az emésztőrendszer képtelen megfelelően megemészteni változatos panaszok alakulnak ki (pl. krónikus arcüreggyulladás, ízületi panaszok, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, fejfájás, hangulati zavar, fáradtság, bőrelváltozások stb.).

Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem 1-3 nappal a tojás elfogyasztása után jelentkeznek. A  tünetek súlyossága – eltérően az ételallergiától – függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Az ételintolerancia kimutatása laborvizsgálat segítségével történik, amely a tojással szemben termelődő emelkedett mennyiségű IgG típusú ellenanyag jelenlétét mutatja ki. Bőrteszttel ez nem vizsgálható szemben az ételallergia IgE típusú ellenanyagával.

Tojás intolerancia esetén 1-3 hónap tojásmentes diéta javasolt. A panaszok megszűnését követően azonban kis mennyiségben és ritkábban (hetente 1-2x) a tojás újra beépíthető az étrendbe.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel