A Kínai Orvoslás filozófiai alapja

A kínai univerzalizmus szerint a világot a Tao, az ősi törvény irányítja. Az embernek a Taoval harmóniában kell élnie.

A Yin-Yang elve abból az ősi kínai elképzelésből ered, hogy minden emberi, természeti és világegyetemi jelenség két egymást kiegészítő, de egyúttal egymással ellentétes erőből áll, Yinből és Yangból. Ahogyan fény és árnyék kölcsönösen feltételezi és kiegészíti egymást, úgy található meg ez a két ellentétes lényeg bennünk és a körülöttünk lévő világban mindenhol. Ilyen Yin-Yang párok pl. a hideg és meleg, a csend-nyugalom és a mozgás-aktivitás.

Ez a megközelítés fokozatosan olyan gondolatrendszerré fejlődött, amit az élet minden területére alkalmazni lehetett, így a hagyományos kínai orvoslásban is. Testünkben is jelen van Yin és Yang minőség egyaránt. Az elmélet szerint az egészség feltétele a Yin és a Yang közötti egyensúly fenntartása. Ha az egyensúly megbomlik és Yang vagy Yin túlsúly alakul ki betegség tünetek jelentkeznek. Tipikus Yang túlsúlyos betegség pl. a magas vérnyomás, és Yin túlsúly van jelen testünkben egy hidegrázással, nem túl magas lázzal járó megfázás esetén. Aki könnyen megfázik, inkább Yin típusú, akinek könnyen melege lesz, az eredendően inkább Yang típusú.

Az embereket személyes karakterük alapján is kategorizálhatjuk Yin-Yang elv szerint. Nem jobb vagy rosszabb valaki attól, hogy inkább Yin vagy inkább Yang. Ha valaki állandóan fáradt, annak oka a Yang hiány, míg a hiperaktív, hirtelen haragú emberekben kevés a Yin minőség. Ahogy öregszünk, egyre inkább törekednünk kell a hiányzó minőségek pótlására, a személyiségtípuson belüli egyensúly megteremtésére.

A kínai gondolkodás másik nagy szervező eleme a Yin-Yang elven kívül az 5 Elem-tan, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban a szervek közti kapcsolatok és az élettani működések magyarázataként használják.

A világegyetemben minden, így az emberi szervek is megfeleltethetők valamelyik Elemnek (Tűz, Víz, Fa, Föld, Fém), annak tulajdonságait hordozva. Szerveink közül a Fa elemhez a Máj-Epehólyag, a Tűz elemhez a Szív-Vékonybél-Szívburok-Hármasmelegítő, a Föld elemhez a Gyomor-Lép-Hasnyálmirigy, a Fém elemhez a Tüdő-Vastagbél, a Víz elemhez a Vese-Hugyhólyag tartozik. Természetesen az egyes elemeken belül megkülönböztetünk Yin és Yang minőséget is. Így pl. a Fa elemhez tartozó Máj az elemen belüli Yin minőséget képviseli, míg az Epehólyag a Yangot.

Mivel a természeti jelenségek is kategorizálhatók az öt elem tan szerint, az egyes szerveink, ill. élettani működéseink ezen az alapon is kapcsolhatóak a körülöttünk lévő világhoz. Így pl. a Fa elemhez tartozó tavasz legszorosabban a szintén Fa elemhez tartozó Máj-Epehólyaggal áll kapcsolatban. Éppen ezért pl. a legtipikusabb időszaka a Máj-Epehólyag működési problémáknak a tavasz, ill. ezeket legsikeresebben tavasszal kezelhetjük. A tavasz, mint a méregtelenítő szervünknek, a Májnak időszaka a leginkább javasolt tisztítókúrák elvégzésére.

Az elemek és így a hozzájuk rendelt szervek között rendkívül bonyolult kapcsolat áll fenn, amely egyszerre gátló-fékező és tápláló. Egészség esetén az 5 elem között, vagyis a különböző elemekhez tartozó szerveink között harmónia áll fenn. Betegség az elemek közötti tápláló-fékező erők zavara esetén alakul ki.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel