A Qi (csí)

A Qi (ejtsd: csí) az egyetemes életerő. Testünkben több különböző formában van jelen. Amennyiben egyensúlyban van, nemcsak fizikailag, de lelkileg, szellemileg és érzelmileg is egészségesek vagyunk. Ezért Qi erőnket a legjobb kondícióban kell tartanunk megfelelő életmóddal, gyógynövényekkel.  

Qi erőnk három forrásból származik. A veleszületett vagy szülői  Qi amelyet szüleinktől kapunk születésünkkor. Meghatározza szüleink fogantatáskori egészségi állapota, anyánk terhesség alatti életmódja, egészsége. Ezért születik pl. beteges gyermek a dohányzó, terhesség alatt rendszeresen alkoholt fogyasztó anyától

Az esszenciális Qi, amelynek mennyiségét családunk határozza meg, mindannyian különböző mértékben rendelkezünk vele, mennyisége szintén adott megszületésünkkor. Ez tulajdonképpen a betegségekre, ill. az egészségre való öröklött hajlamot jelenti. Akinek gyenge az esszenciális Qi-je nagyobb hajlama van bizonyos betegségek kialakulására pl. fiatalkori cukorbetegség, vagy pl. korai klimaxra számíthat.

A szerzett Qi táplálékunkból és a levegőből kerül hozzánk. Ennek mennyisége életmódunktól függ. Rossz táplálkozás, egészségtelen életmód, szennyezett levegő a szerzett Qi-t gyengíti, megfelelő táplálkozással, pihenéssel, testmozgással a szerzett Qi tölthető, gyarapítható.

Ha valaki gyenge veleszületett és esszenciális Qi-t kapott megszületéskor, de egész életében megfelelő életmóddal gondoskodott a szerzett Qi töltéséről messze túlélheti azt az embert, aki jelentős mennyiségű Qi-t kapott szüleitől és családjától, de egészségtelen életet él. A megfelelő mennyiségű és ritmusú alvás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a korunknak megfelelő rendszeres testmozgás az amely segítségével tölthetjük az életerőnket fenntartva ezzel testi, szellemi, lelki és mentális egészségünket egyaránt.

A Qi átjárja az egész testet. A szervezetben három mélységben áramlik.

A felszínhez legközelebb a bőr és izom között az ún. védő Qi kering. Szerepe a test védelme az külső ártó erőkkel szemben, valamint a bőr nedvesítése és melegítése. Szabályozza az izzadást is.

Egy szinttel lejjebb találhatóak a meridiánok, amelyeknek felszínes és mély ága is van. A felszínes ágak mentén találhatóak az akupunktúrás pontok, amelyek lehetőséget adnak a gyógyító beavatkozásra. A meridiánok mély ágai a szervekhez jutnak összekapcsolva a külvilágot a belsőnkkel.  

12 fő meridiánunk van, amelyekben az energia a kínai szervórának megfelelő sorrendben áramlik. Egy-egy meridiánban, ill. a hozzá tartozó belső szervekben meghatározott időszakban éri el a maximális energia szintet, ez az adott szerv, ill. meridián energia maximuma. 12 óra múlva pedig ugyanebben a meridiánban, ill. szervekben az energia minimális mértékű.

Az energia maximum ideje a különböző szervekben, ill. meridiánokban a kínai szervórának megfelelően: Tüdő – 03-05 óra, Vastagbél - 05-07 óra, Gyomor - 07-09 óra, Lép-hasnyálmirigy 09-11 óra, Szív – 11-13 óra, Vékonybél 13-15 óra, Húgyhólyag 15-17 óra, Vese - 17-19 óra, Szívburok – 19-21 óra, Hármas Melegítő 21-23 óra, Epehólyag – 23-01 óra, Máj – 01-03 óra.

Végül a vér mozgatását szolgáló Yin Qi a vérrel együtt az érpályában kering.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel