Tanácsok tehéntejallergia és tehéntej intolerancia esetén

A tej fogyasztása sok embernél okoz kellemetlen tüneteket, amely azonban nem minden esetben ételallergia következménye. A tehéntejben található cukor (laktóz) és a tehéntej fehérjéi egyaránt okozhatnak panaszokat.

A laktózintolerancia esetén a beteg bélfalában hiányzik vagy kevesebb a tejcukor emésztéséért felelős enzim vagy a meglévő enzim működésképtelen. Laktózintolerancia esetén csak laktózmentes vagy laktózszegény étrend javasolt, tehéntejmentes diéta nem, mert a tej- és tejtermékek teljes elhagyása kalciumhiányt okozhat. Tanácsok laktózintolerancia esetén

A tehéntejfehérje-allergia a gyermekek 2,5%-t érinti, ám többségük 3-5 éves korára kinövi. A betegek 90%-ánál reakciót vált ki más emlősállat teje is, 13-20% reagál a marhahúsra is. Az ételallergiát a vérben keringő IgE ellenanyag jelenléte igazolja, amelyet vérvétel vagy bőrteszt segítségével kimutathatunk. Az allergiás panaszok változatos tünetek képében, néhány órán-egy napon belül az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások, emésztőrendszeri  és légúti panaszok.

A diéta során el kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült élelmiszereket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszer-ipari termékeket, a többi emlősállat tejét és az ezekből készült termékeket, valamint a borjú- és marhahúst. A laktózmentes termékek fogyasztása tejfehérje allergia esetén nem megfelelő, mert tejcukrot ugyan nem, de tejfehérjét tartalmaznak.

A tehéntej alapélelmiszer, amelynek elhagyása igen nagy gondot jelent, mivel a tehéntej kitűnő kalcium-, D-vitamin- és fehérjeforrás.

Tejfehérjét tartalmazhatnak:

felvágottak, konzervek, májkrémek

sütőipari termékek

édesipari termékek (csoki, nápolyi, keksz, sütemény, fagyi, jégkrém)

szósz, öntet

fagyasztott és félkész termékek.

Az élelmiszer címkén a tejfehérje kötelezően feltüntetett allergén. Az élelmiszer csomagolásán a következő kifejezések utalnak tejfehérje jelenlétére: vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajt, margarin, vajolaj, tejcsoki, zsírszegény tej, savó, savópor, savóital, savóprotein, kalcium kazeinat, natrium kazeinat, kazein, lactoferin, lactalbumin, laktoglobulin.

A tej helyettesítésére használhatóak olajos magvakból készült italok (mandula-, kesudió-, kókusz-, mogyoró, szójatej) és gabonatejek (hajdina-, köles-, quinoa- és rizstej). Ezek fogyaszthatók reggeli italként, müzlikhez, kásákhoz, főzésnél levesek, krémek, mártások készítéséhez.

Növényi főzőkrémek joghurt, tejföl, tejszín helyett használhatóak: kókusz-, rizs-, szója főzőkrém.

A yofu joghurtot helyettesítő szójakészítmény.  Majonézt a rizsből készített termékkel helyettesíthet.

Vaj helyett használjon: napraforgókrémet, olívaolajat, Bio növényi margarint, Liga margarint, Linco light margarint ill. vegán krémeket (csicseriborsó, köles, padlizsán stb.).

Sajt, túró helyettesítésére: tofu (szója), Violife termékek, , Nature Moi Plant Based termékek alkalmasak.

Magtejek  házilag is elkészíthetők magtej készítő géppel. Íme néhány recept:

Pisztáciatej: 150 gr nyers pisztácia (nem sózott, nem pörkölt!) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Mogyorótej: 150 gr nyers mogyoró (Amerikai, blansírozott ha van) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot

Mandulatej: 150 gr nyers mandula (blansírozott ha van) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot

Máktej: 1 csésze mák 4 csésze szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Makadámiatej: 200 gr nyers makadámia dió 750-1.000 ml tisztított víz egy csipet vanília egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Kókusztej: 100 gr (őrölt/reszelék) kókusz 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot. Amennyiben sűrűbb, krémszerűbb eredményt szerete, duplázza meg a kókusz mennyiségét.

Kesutej: 150 gr nyers kesudió (nem sós, nem pirított!) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Kendertej: 150 gr kender (héj nélküli) 200 ml szűrt víz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

A tej és a tejtermékek étrendünk legmagasabb kalcium forrásai ezért tejmentes diéta esetén szükséges a kalcium és a D-vitamin pótlása.  Részesítse előnybe a hozzáadott kalciummal és vitaminokkal dúsított pótló termékeket. Gyermekeknek pedig speciális tápszer adása javasolt.

Bizonyos élelmiszerekben magasabb a kalcium tartalom így ezek gyakoribb fogyasztása javasolt:

olajos magvak

brokkoli, paraj, sóska, petrezselyemzöld, sárgarépa, csiperke

csicseriborsó, szója

gyümölcsök: banán, birsalma, ribizli, narancs, meggy

tojás, húsok.

Magas kalcium tartalmú ásványvizek fogyasztása is segít: Theodora Kékúti, Römerquelle, Mohai (150 mg/l feletti értéket keresse!). Ezeket használhatjuk főzésnél víz helyettesítőként is.

Fontos, hogy rendszeresen – minden főétkezés alkalmával - fogyasszon húst, halat, belsőséget, tojást, kagylót, szóját vagy olajos magvakat mivel a tej teljes értékű fehérjéi kiesnek a diéta miatt étkezéséből.

A felnőtt lakosság jelentős részét érinti az ún. tejintolerancia, amikor a tej és tejtermék fogyasztása allergiás tüneteket nem okoz ugyan, de mivel az emésztőrendszer képtelen megfelelően megemészteni változatos panaszok alakulnak ki (pl. krónikus arcüreggyulladás, ízületi panaszok, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, fejfájás, hangulati zavar, fáradtság, bőrelváltozások stb.).

Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem 1-3 nappal az étel elfogyasztása után jelentkeznek. A  tünetek súlyossága – eltérően az ételallergiától – függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is.

Az ételintolerancia kimutatása laborvizsgálat segítségével történik, amely az adott élelmiszerrel szemben termelődő emelkedett mennyiségű IgG típusú ellenanyag jelenlétét mutatja ki. Bőrteszttel ez nem vizsgálható szemben az ételallergia IgE típusú ellenanyagával.

Tehéntej intolerancia esetén egy átmenti időszakban teljes tejmentes diéta javasolt. A panaszok megszűnését követően azonban kis mennyiségben és ritkábban (hetente 1-2x) a tej- és tejtermékek újra beépíthetők a táplálkozásba.

Kérdésével, problémájával keressen bizalommal!   Kapcsolatfelvétel